Voor een gezonde leefstijl heb je gezonde boodschappen nodig. Hoe pak je dit aan?
Deze lijst heb ik standaard in huis, zodat ik altijd genoeg ingrediënten heb om iets gezonds klaar te maken.
Groente/fruit:
– biologische citroen (goed houdbaar en bruikbaar voor vanalles, van saladedressing tot citroenwater)
– een stuk biologische gember
– biologische bananen (perfect voor de lekkere baksels of als tussendoortje op een drukke dag)
– groene groente (sla, verse andijvie, verse spinazie of iets dergelijks)
– biologische komkommer
– biologische tomaten/cherrytomaatjes
– een paar fruitsoorten
– avocado’s
– gedroogde grote dadels
Zuivel/vlees:
– eieren
– (biologische) grasgevoerde roomboter
– verse geitenkaas
– biologisch gehakt
– stuk biologische kipfilet
– biologisch spek
Noten/zaden/peulvruchten:
(Alle noten ongebrand en ongezouten, zodra ze gebrand of gezouten ben je minder snel verzadigd en eet je snel teveel, daarnaast verliezen ze bij verhitting belangrijke voedingsstoffen)
– paranoten
– walnoten
– hazelnoten
– pecannoten
– pijnboompitten
– pompoenpitten
– zonnebloempitten
– donker lijnzaad heel
– rozijnen
– cranberry’s
– gojibessen
– chiazaad
– linzen
– kikkererwten
Kruiden/specerijen/thee:
– peper
– keltisch zeezout
– kurkuma
– ceylon kaneel
– rauwe cacaopoeder
– peterselie
– italiaanse kruiden
– provencaalse kruiden
– kerriepoeder
– paprikapoeder
– vanillestokjes
– laurierbladeren
– verschillende soorten kruidenthee (belangrijk om hier mee te variëren)
– verse groene thee
– verschillende verse kruiden in de tuin (zoals bieslook, munt, peterselie)
Kant en klare producten:
(zoek deze met zo min mogelijk toevoegingen en suikervrij)
– mosterd
– sojasaus (bijv. van Kikkoman)
– biologische tomatensaus in glazen fles
– olijfolie extra viërge (in donkere glazen! fles)
– gewone olijfolie (in glazen fles)
– extra vierge kokosolie (in glazen pot)
– bouillonblokjes van de natuurwinkel ( ik koop deze nooit meer in een gewone supermarkt omdat daar veel te veel schadelijke toevoegingen in zitten)
– een aantal pakken amandelmelk/rijstmelk/kokosmelk
– pure chocolade (zo puur mogelijk, klein beetje suiker is ok, liefst met kokosbloesemsuiker)
– gemengde notenpasta (ter vervanging van pindakaas)
– volkoren rijstwafels
Af en toe:
– speltcrackers
– spelt afbakbroodjes
– zonnebloempittenspread (voor op brood of een speltcracker, te koop bij de natuurwinkel)
– verse hummus
– mayonaise
Granen:
– zilvervliesrijst (is glutenvrij)
– quinoa (geen graan maar een zaad, is glutenvrij)
– havermoutvlokken (is glutenvrij, maar kan wel resten van gluten bevatten)
– gierstkorrels (is glutenvrij)
– volkoren bruine rijstnoedels (is glutenvrij)
– risottorijst (is glutenvrij)
– speltpasta
– volkoren couscous
Om te bakken:
– amandelmeel (is glutenvrij)
– boekweitmeel (is glutenvrij)
– wijnsteen bakpoeder
– speltmeel
Diepvries:
– speltbrood
– diepvriesfruit
– groente (zoals doperwten of pompoenstukjes)
Als een van bovenstaande ingrediënten bijna op is zet ik dit op mijn boodschappenlijstje, zo is er altijd voldoende in huis om gezond te eten. Uiteraard is dit zo gegroeid, als je net begint kijk dan wat je nodig hebt voor bepaalde recepten, uiteindelijk zul je steeds meer van deze producten in huis hebben en ontdekken dat je deze heel veelzijdig kunt gebruiken.
Heb je tips of aanvullingen? Laat het hieronder weten.
♥
Je kunt er ook aan denken zelf bouillonblokjes te maken van biologische verse groenten en eventueel biologische kipfilet. Invriezen in kleine siliconebakjes en je hebt altijd bouillonblokjes zonder schadelijke toevoegingen.
Ook is het eenvoudig om zelf gezonde tomatensaus te maken.